Ποντικονήσι

Το Ποντικονήσι βρίσκεται στη είσοδο του αρχαίου Υλλαικού Λιμένα της Ομηρικής εποχής (σώζεται μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του τείχους του πλησίον του αεροδρομίου) και αποτελεί ένα από τα γραφικότερα τοπία της Κέρκυρας σε συνδυασμό με την πλησίον του νησίδα της μονής των Βλαχερνών.

Η θέα του νησιού είναι μία από τις ωραιότερες στον κόσμο, πλαισιωμένο όπως είναι από τα κυπαρίσσια με την πρασινάδα τους και την υποβλητικότητά τους.Ιδίως οι εναλλαγές που λαμβάνει το τοπίο με τα δύο νησάκια πλαισιωμένα από τηνπαραλία του Περάματος κατά τις διάφορες στιγμές της μέρας είναι κάτι το μαγευτικό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν το αγαπημένο μέρος και το επισκεπτόταν συχνά η Βασίλισσα Ελισάβετ (Σίσσυ) και σύζυγος του Κάιζερ από το ανάκτορό της στην απέναντι παραλία.

Στην κορυφή του νησιού υπάρχει ένας μικρός βυζαντινός ναός που η πρώτη κατασκευή του χρονολογείται περίπου τον 11ο ή 12ο αιώνα όπου στην πρόσοψή του βρίσκονται εντοιχισμένες πλάκες σε ανάμνηση επισκέψεων επισήμων προσώπων.

Ο ναός γίνεται λαϊκό προσκύνημα κατά την 6η Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως όπου συρρέει πολύς κόσμος στο «Παντοκρατορέλι» όπως ονομάζουν το παραδοσιακό ναιδριο συγκρίνοντάς τον προς τον «Υψηλό», τον ναό επί της κορυφής του μεγάλου όρους της Κέρκυρας.

Φυσικό είναι η ομορφιά του νησιού και η φήμη του να δημιουργήσουν διάφορους θρύλους στο πέρασμα του χρόνου γύρω από την ύπαρξή του με κυριότερο αυτόν που περιγράφει το Ποντικονήσι ως το απολίθωμα του καραβιού του Ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, αποτέλεσμα του θυμού του θεού Ποσειδώνα, όταν ο ήρωας ναυάγησε στο πολυύμνητο νησί των Φαιάκων.

Λέγεται επίσης ότι εξ’αυτού εμπνεύσθηκε ο Μπέκλιν και ζωγράφισε τον γνωστό πίνακά του «Η νήσος των νεκρών».
Πιθανότατα πάντως το νησί πήρε το όνομά του λόγω της ομοιότητάς του με το σχήμα ποντικιού.